Giro a Sicília (XI): La reconstrucció

Una de les coses que ens feia més il·lusió visitar era Noto. Però sobretot el seu duomo i la seva cúpula. El 1996, la ciutat va patir un important terratrèmol que enderrocà part de la cúpula de la catedral de San Nicolò. Noto és una ciutat barroca, plena de palaus i esglésies, però no se n’havien preocupat abans. Fins que mitja cúpula del duomo quedà a terra. Va ser a partir d’aquell moment que els ciutadans i les administracions van valorar tot el que tenien. De fet un intel·lectual de la ciutat, va arribar a dir que el seu únic futur era quedar com Pompeia, per tal d’esdevenir un atractiu. La veritat és que des de totes les institucions s’han abocat molts euros per tal de recuperar l’esplendor perduda.

La famosa cúpula estigué uns quants anys a terra. Les imatges que havíem vist abans d’anar-hi ens havien captivat. En certa manera, teníem una ‘il·lusió’ per veure-ho, per poder contemplar el cel des de dins la catedral.

Però la nostra sorpresa fou una altra. Després de sopar férem una volta pel corso Vittorio Emmanuele direcció la Porta Reale. Arribem a la Piazza Municipio, podem veure la catedral esvelta que ens observa des de dalt, amb aire de majestuositat. Al fons la cúpula. Els ulls la volten, esperen trobar el cràter. No hi és. Finalment, cap al 2004, l’administració i la Unió Europea acabaren les obres de restauració.

Una mica més d’història

El passat de les poblacions sicilianes està marcat pel dolor. Un dolor provocat pels homes, però també per la natura. Els volcans i els terratrèmols són el pa de cada dia. L’actual Noto és relativament jove. El 1693 un terratrèmol, més ben dit: el terratrèmol, va ensorrar la ciutat. Un noble, Giovanni Battista Landolina encarregà a Rosario Gagliardi -arquitecte local i amb influència de Borromini- el projecte d’una nova ciutat. La nova Noto es va construir a 9 quilòmetres de l’antiga. El fet de començar des de zero va permetre planificar una ciutat seguint els cànons barrocs més perfectes.

L’espectacularitat i majestuositat de Noto van fer que entre els anys 1837 i 1865 desbanqués la capitalitat a Siracusa, ja que havia participat en les revoltes contràries als Borbons. Una raó més que explica perquè ens va captivar tant l’actual capital.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: