L’Observatori del Paisatge: ‘tres anys a velocitat de creuer’

El director de l’Observatori del Paisatge, el geògraf Joan Nogué i l’alcalde d’Olot Lluís Sacrest coincideixen en un diagnòstic: aquesta institució radicada a la capital de la Garrotxa ‘ha fet molt més del què ens podíem esperar en els seus tres anys de vida’. Aquest reconeixement es va realitzar en el marc d’un acte celebrat aquest dimecres, dia 9, per difondre a la societat garrotxina la tasca de l’Observatori i és que, tal i com reconeix el mateix Nogué, segurament som més coneguts arreu d’Europa que no pas a la mateixa ciutat d’Olot. L’Observatori del Paisatge és un consorci públic format per 52 institucions i associacions d’assessorament a l’administració i de sensibilització a la societat en matèria de paisatge. Per Nogué tot es resumeix en dos conceptes: ‘acció i pensament’. [Veure galeria de fotos de l’acte. Fotos Arnau Urgell/GND i Observatori del Paisatge].

Publicat a Diari Forestal i la Garrotxa.info (10.04.2008)

La Llei del Paisatge de Catalunya

Les polítiques de paisatge tenen dos referents clau. A nivell europeu el Conveni firmat a Florència l’any 2000. I al Principat la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge aprovada pel Parlament el juny de 2005. Aquesta Llei reconeix el paper de l’Observatori que just havia nascut uns mesos abans. La seva principal activitat al llarg d’aquests tres anys ha estat la coordinació dels catàlegs de paisatge, un instrument derivat de la Llei que caracteritza i avalua les tipologies de paisatge del Principat -vora 150-, en defineix els objectius de qualitat i finalment marca propostes d’acció. De catàlegs n’hi ha un per a cada àmbit de les futures vegueries i actualment ja se n’han finalitzat dos -les Terres de Ponent i el Camp de Tarragona- i la resta estan en diverses fases d’elaboració.

Per Joan Nogué un dels elements més destacats és la inclusió de la participació ciutadana no com a ‘validació’ del procés sinó en la determinació dels objectius de qualitat. D’aquesta manera, segons el director de l’Observatori la ciutadania se sent partícep en definir com es vol gestionar i protegir aquest element. A banda del paper de la institució en el desplegament dels instruments de la Llei destaquen altres iniciatives com el projecte educatiu ‘Ciutat, territori i paisatge’ -unes làmines d’interpretació dels paisatges amb la possibilitat d’aprofundir-hi a través d’internet-; consolidar línies de recerca en la matèria; un centre de documentació especialitzat; i l’organització de jornades i congressos.

Tanmateix, Nogué reconeix que la ‘nineta dels seus ulls’ és el portal catpaisatge.net que compta amb un banc d’informació excepcional en quatre idiomes. Així mateix, la difusió es complementa en tres butlletins gratuïts: el dietari de paisatge (recull de premsa, setmanal); l’agenda (mensual) i l’e-paisatge (butlletí bimensual). Entre els tres sumen una difusió que supera les 5.000 subscripcions. En motiu del tercer aniversari de la institució, l’Hospici d’Olot -on hi radica l’oficina tècnica- mostra l’exposició País de paisatges que finalitza la seva itinerància per diverses poblacions del Principat. Com a complement, s’ha organitza un cicle de cinema i diverses xerrades una de les quals presentarà les línies del futur Museu del Paisatge.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: