Giro a Sicília (VIII): A redós de quatre turons

NicosìaNicosìa [web i vikipèdia] és un municipi de 15.000 habitants de la província d’Enna. Pocs turistes hi van a parar, ja que no té cap dels elements imprescindibles de qualsevol tour al voltant de l’illa i perquè està situada lluny de les autopistes, per allà on els autocars transporten de manera veloç als visitants de costa a costa de Sicília.

La principal característica d’aquesta vila siciliana d’interior és que ha crescut a l’entorn de quatre turons. Bona part dels pobles de l’illa estan al capdamunt de muntanyes però no és tan habitual que siguin quatre. D’aquesta manera, cases, carrers i carrerons s’han d’adaptar a una orografia ben irregular. Val la pena pujar a algun d’aquests turons -una bona proesa amb cotxe si com nosaltres, no coneixes el camí- per observar la panoràmica. Al capdamunt d’aquests turons, les roques són plenes de forats que serveixen com a garatges i en algun cas com habitatge. És ben curiós veure una roca amb una porta i el corresponent número de carrer.

Al port del ContrastVam passar per Nicosìa en el nostre camí cap a la regió de l’Etna. Per no passar per les autopistes vam fer una ruta llarga però recomanable a través de carreteres secundàries, solitàries i sovint amb grans sots. Carreteres que passen ben a prop del del Parc dei Nebrodi, de pobles com Agira [web i vikipèdia] o Regalbuto i del port del Contrast, a 1.100 metres d’alçada. A banda de revolts, sots i trams de carretera que no existeixen (parts enfonsades, això sí, degudament senyalitzades) el millor és poder parar tranquil·lament i observar el paisatge. Una Sicília verda que dura pocs mesos i que contrasta amb els colors marronosos i groguencs de la resta de l’any. Una illa amb molt pocs arbres -tots els boscos estan protegits!- i suaus turons amb usos ramaders i agrícoles. A Neibrodi, també destacaven les deveses, boscos absolutament nets de sotabosc per la pastura ovina i bovina. En definitiva, Sicília s’entén als pobles i a les carreteres secundàries, no pas a les grans ruïnes i modernes autopistes.

Devesa al Parque dei Nebrodi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: