Tombem la truita (I) Un anàlisi crític dels ‘altres’ mitjans

El rei en flamesPenjo un article que complementava la informació dels vint-i-dos independentistes que fins al moment estan imputats per l’Audiència Nacional espanyola per l’anacrònic delicte d’ “Injúries a la Corona”. Aquest article publicat a L’Accent reflexiona sobre el paper d’un mitjà de comunicació en ressaltar una informació al meu parer ben insubstancial i a partir de la qual intenta desacreditar a una sèrie de persones.

Per a seguir l’actualitat:

Article sobre el cas a L’Accent 116 1 i 2

Suplement sobre el cas a L’Accent 115

Web de la campanya “No al rei

Web d’Alerta Solidària

Tombem la truita. Un anàlisi crític dels ‘altres’ mitjans

Diari de Girona

Si en el suplement antimonàrquic (veure L´Accent 115) ens fixàvem en la campanya monàrquica i espanyolista de diaris com La Vanguàrdia i El Periódico en aquesta ocasió volem analitzar dos articles del Diari de Girona. Aquesta publicació, sempre ha tingut una línia editorial molt crítica contra l´independentisme i ha protagonitzat diversos episodis de criminalització del moviment.

En les edicions del 29 de setembre i el 4 d´octubre el rotatiu gironí ha intentat “treure suc” d´una qüestió tan insubstancial com és la relació familiar entre un dels portaveus del Sindicat d´Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i l´advocat dels antimonàrquics.

D´aquesta manera, en el primer article titulaven a pàgina sencera “El germà de l´advocat dels imputats promou una altra protesta a Barcelona“. Tanmateix, considerar que un dels portaveus del sindicat estudiantil amb més implantació nacional és el promotor d´una acció és si més no ganes d´allò que col·loquialment s´anomena “embolicar la troca” amb un element poc transcendent.

Ara bé, l´element que ja es pot considerar fora de tota intencionalitat informativa és que sis dies després obrin l´edició amb un article titulat “La família Salellas, repicant i a la processó” en la qual no s´aportava cap tipus de novetat. Per una banda es mostrava que Benet i Sebastià Salellas havien acudit a l´Audiència Nacional espanyola -era la tercera citació i per tant no era cap gran exclusiva- i per l´altra es tornava a recordar la militància de Lluc Salellas. A banda de no aportar cap element complementari respecte a la notícia del dia 29 es cometia un error ja que s´afirmava que Salellas “es va erigir [divendres] en portaveu del Sindicat” quan en realitat és un dels portaveus nacional del SEPC des de la darrera assemblea nacional.

Pocs minuts després de fer-se pública l´identitat de la darrera onada de citats, restem a l´espera de quin titular ens obsequiarà demà el rotatiu gironí pel fet que Benet Salellas serà l´advocat defensor del seu germà. [Curiosament, l’edició de l’endemà d’escriure aquest article no va fer cap referència al cas, sembla que ara toca callar]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: