Jornada ‘La gestió dels recursos hídrics als Països Catalans’

Jornada La gestió dels recursos hídrics als Països Catalans.

Coordinat a càrrec de Joandomènec Ros (UCE, IEC, UB) i Arnau Urgell (periodista ambiental)

Els Països Catalans tenen majoritàriament un clima mediterrani. Aquest fet, sumat a un model de desenvolupament territorial intensiu i unes conques hidrogràfiques amb una superfície relativament petita, suposa que, de manera cíclica, apareguin crisis pel repartiment dels recursos hídrics tant a nivell territorial com entre els diversos usos.

Qui demana aigua per què la vol? Qui no la vol cedir quins arguments manifesta? S’avança cap a una nova cultura de l’aigua o només és retòrica? S’ha d’evitar cap tipus de transvasament o cal estudiar les situacions cas per cas? Per què l’aigua aixeca aquesta passió territorial? La crisi de l’aigua ha suposat una guerra entre territoris o ha estat una qüestió inflada mediàticament? Qui té la culpa del malbaratament de l’aigua: l’urbanisme horitzontal, l’agricultura o els complexos turístics i esportius? Totes aquestes preguntes i moltes més les intentarem respondre al llarg de cinc dies. O, si més no, confrontar de manera serena les posicions dels agents implicats d’arreu dels Països Catalans.

En aquest sentit el seminari es dividirà en dos grans blocs. Al matí es realitzarà una presentació de la gestió dels recursos hídrics en diversos territoris dels Països Catalans. Concretament es parlarà de Mallorca-com a exemple d’insularitat-; de la suposada abundància ad infinitum per un país pirinenc com Andorra; s’abordarà per què el govern valencià vol aigua de l’Ebre així com els resultats de quaranta anys de transvasament del Ter. Finalment, es parlarà dels casos de la Catalunya Nord i l’Alguer. En cada cas un ponent realitzarà una breu exposició del seu cas i al final es produirà un debat amb els assistents.

A la tarda, es realitzarà un debat sobre si al Principat de Catalunya s’avança cap a una nova cultura de l’aigua. La voluntat és de comptar amb la presència de representants de l’Agència Catalana de l’Aigua, de plataformes ecologistes i de tècnics i professionals reconeguts en la matèria al nostre país.

Dijous 21 d’agost

Matí. Presentació de la gestió dels recursos hídrics en els diversos territoris dels Països Catalans

09.00 Antoni Torre, biòleg de la reserva del cap de Caça de l’Alguer.

La gestió dels recursos hídrics a Sardenya, amb particular atenció a l’Alguer.

09.30 Joan Becat, Departament de Geografia de la Universitat de Perpinyà.

La gestió dels recursos hídrics a la Catalunya Nord.

10.00 Carles Miquel, cap de la Unitat d’Aigües del Departament de Medi Ambient. Ministeri d’Ordenament Territorial, Urbanisme i Medi Ambient del Govern d’Andorra.

Andorra i l’aigua.

10.25 Descans

10.35 Sònia Estradé. Institut Menorquí d’Estudis.

La gestió de l’aigua en una illa. El cas de les Illes Balears.

12.00 Lluís Sala i Albert Ruhí, Plataforma del Ter.

Diagnosi de la situació del Baix Ter: la sequera permanent.

11.30 Debat entre els diversos ponents i el públic

Tarda. Debat: El Principat avança cap a una Nova Cultura de l’Aigua?

Moderat per Joandomènec Ros (rector de la Universitat Catalana d’Estiu i catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona)

Gabriel Borràs. Director de Planificació de l’Ús Sostenible de l’Aigua de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Joan Armengol. Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona.

Susanna Abella. Portaveu de Plataforma en Defensa de l’Ebre.

Lluís Sala. President de l’Ateneu Naturalista de Girona i membre de la Plataforma del Ter.

Deixa un comentari