Primer pas per crear un cercle per a la sostenibilitat

Una trentena de persones van participar el dijous 17 de juliol al Molí Petit de Sant Joan de les Abadesses a l’acte El futur del territori al Ripollès. Pensem-hi organitzat pel Centre de Sostenibilitat Territorial (CST), l’Associació Arç i el Centre d’Educació Ambiental l’Alt Ter. Una trobada que es podria servir com a primer pas per crear un espai permanent de debat i acció sobre el territori: un cercle per a la sostenibilitat.

Article publicat a ElRipollès.info [22/07/2008]

L’acte va servir per presentar la tasca del CST, especialment una de les seves potes: l’Observatori de Sostenibilitat de les Comarques Gironines (OSGC), per primera vegada a la comarca. En aquest sentit es van mostrar algunes de les dades de l’Informe de sostenibilitat, amb especial èmfasi als indicadors del Ripollès. Destaca per exemple que abans de la crisi del sector immobiliari s’havien construït 476 nous habitatges anuals per tan sols 40 nous habitants de mitjana. Per altra banda el Ripollès es tracta d’una comarca absolutament forestal -88% de la superfície- i amb el repte de gestionar un 35% del seu sòl protegit. A nivell de residus la recollida selectiva se situa al voltant del 15,7% mentre que un element positiu ha estat la reducció de consum d’aigua per habitant i dia de 226 a 172 litres entre 2002 i 2005. En canvi, en el mateix temps el consum elèctric per habitant ha augmentat un 25%. També es va mostrar el futur geovisor, un aplicatiu virtual per visualitzar tots els indicadors que formen part de l’informe així com els diversos elements de transformació terrritorial.

Com a document de base per a aquest geovisor l’associació Arç va presentar un document on es detallaven les principals transformacions territorials del Ripollès tant a nivell d’infraestructures, usos residencials, extractius i les eines de planejament per gestionar aquests canvis. Van destacar la conversió en autovia de la C-17 i el futur túnel de Toses no només pels impactes directes a nivell ambiental i paisatgístic sinó pels derivats en la mobilitat de pas i el mercat immobiliari.

En el debat posterior, un dels elements d’acord va ser la necessitat d’articular un espai comú de debat i acció per part de la societat civil organitzada -organitzacions en defensa del territori, excursionistes, pagesos…-, tècnics i professionals relacionats amb la gestió del territori, persones vinculades a la recerca i emprenedors amb activitats lligades a la nova cultura del territori. Aquest espai podria acabar esdevenint un cercle per a la sostenibilitat tal i com ha succeït en comarques veïnes com la Garrotxa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: