Giro a Sicília (I): Després del terratrèmol

 

La primera nit a Sicília la passem a Gibellina, de fet, Nuova Gibellina. És una vila de 4.500 habitants que, si més no, hauria de rebre el qualificatiu de curiosa. I és que l’any 1968 un terratrèmol va destruir completament el nucli original i van construir, a 16 km de distància, l’actual poble.

La percepció al passejar (de fet en transitar-hi en cotxe) és que estàs a Salou o Cambrils fora de temporada. Com si faltés la gent… Malgrat que alguns deuen celebrar la Pasqua lluny de casa, segurament un dels elements que provoca aquesta sensació és la mateixa trama urbana. Avingudes i carrers molt amples, molta zona verda i espais (a priori) comunitaris, habitatges unifamiliars i grans equipaments amb aire de monumentalitat decadent. A banda de la construcció d’una nova ciutat -de ben segur que és un cas d’estudi per arquitectes i urbanistes- el municipi va pretendre crear història i identitat a partir de l’art contemporani. En aquest sentit, arreu hi ha grans monuments d’artistes de diverses parts del món. Aquests elements, si hi sumem el (poc) manteniment típic sicilià, esdevenen la rematada perfecta per a Nuova Gibellina.

Tanmateix, més enllà d’aquest paisatge urbà, es percep el drama del terratrèmol. Ho hem notat avui mateix, quan l’amo del bed and breakfast on dormim ens ha ensenyat les fotos de Gibellina Vechia. S’ha fet un silenci que ho ha explicat tot. [A la foto Gibellina Vechia, on un artista va cobrir de formigó les restes de la ciutat].

2 Respostes

  1. Ep, Arnau i Mercè!

    Espere que tot vaja bé per ahí… Jo us faré seguiment des del blog…

    Una abraçada ben forta als dos!

  2. Germanet!!!

    Que has desaparegut???

    Volem saber que tal va per Sicilia!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: