Sequera al País Valencià: dèficit hídric o sobreexplotació?

Dèficit hídric i País Valencià són “dos conceptes agermanats”. Però fins a on arriba el dèficit i on comença la sobreexplotació? I és que malgrat que l´any 2007 va ser un any “humit” o “molt humit” -tal i com va passar al massís del Port- la sequera i el projecte de transvasament de l´Ebre continuen sobre la taula. [A la foto, el Xúquer sec. Font: Xuquer Viu].

Article publicat a L’Accent 124

En les jornades que van donar el tret d´inici a l´Institut del Territori a València, el biòleg Ricardo Almenar va assenyalar que l´oferta natural d´aigua és menor que la del conjunt de l´Estat espanyol, exactament el 75% per unitat de superfície. En canvi, la demanda és un 125% respecte a la mitjana estatal. Altrament, l´apropiació antròpica del cicle hidrològic és del 80%, mentre que a l´Estat espanyol és del 30%, a la UE-15 del 20% i al conjunt del món el 10%. Però ni que l´oferta fos equivalent a l´estatal -suposem que es portessin a terme grans transvasaments- l´apropiació seria del 61%, és a dir, el doble.

Altrament, l´economia valenciana és extremadament intensiva en aigua. I és que per a generar una unitat de producte interior brut (PIB) cal el doble d´aigua que a la UE i un 50% més que al conjunt dels Països Catalans i Múrcia.
Ricardo Almenar es pregunta: què suposaria tirar endavant el transvasament de l´Ebre -des d´una òptica exclusivament dels recursos valencians- així com programes ambiciosos de reutilització i de recuperació d´aqüífers: augmentar l´oferta un 22%. Curiosament, aquesta xifra coincideix pràcticament amb la reducció de recursos que es preveuen per tres elements: els plans de regadiu en les conques que naixen fora del País Valencià, el canvi climàtic i la derogació o reducció del transvasament Tajo – Segura l´any 2025. Per tant, tot aquest conjunt de dades que ens assenyalen un escenari de sobreexplotació, ens evidencien que cal incidir en la demanda, o el que és el mateix, en el model social i productiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: