14-F: Es preveu al Ripollès una incidència ‘massiva’ de la vaga de mestres

CEIP Pirineu de CampdevànolEl proper 14 de febrer, els mestres de primària i secundària i els estudiants de secundària estan cridats a una vaga en contra la Llei d’educació de Catalunya (LEC). Al Ripollès es preveu que la incidència sigui entre el 80 i el 90%, especialment a l’educació primària. De moment, i segons fonts de CCOO s’han sumat a la vaga els centres de Ripoll, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses i la ZER de Vilallonga. Al llarg de les properes hores anirem actualitzant la informació ja que entre avui i demà els diversos centres decidiran la seva posició.

Bona part dels centres educatius de la comarca no faran classes aquest dijous. Foto: Arnau Urgell/ElRipollès.info

En general, a comarques com la Garrotxa o el Ripollès es preveu que la vaga tingui una incidència entre el 80 i el 90%, especialment a l’educació primària. El Decret de serveis mínims obliga a que una persona de l’equip directiu estigui a l’escola en horari escolar. Tanmateix, el director en cas que consideri que el personal que resta al centre no és suficient per garantir la seguretat dels alumnes té potestat per ordenar-ne el seu tancament.

Mobilitzacions

Maragall escridessat pels mestres d'OsonaLa vaga del dia 14 està convocada per tots els sindicats: la USTEC i les seccions d’ensenyament de la CGT, CCOO i UGT. També els estudiants es mobilitzaran arreu del Principat convocats pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) entre altres. Així mateix, a nivell polític, tant ICV com EUiA i les CUP s’han mostrat radicalment en contra de la Llei. ERC en canvi no ho ha volgut valorar ja que afirma que no disposa de prou elements de judici. A les comarques gironines les mobilitzacions se centralitzaran a Girona amb una manifestació a la plaça de Jaume I a les 12 hores. Des d’allà els mestres i estudiants es dirigiran fins a la plaça Lleó seu de Serveis Territorials d’Educació. També hi ha marxes convocades a Barcelona, Lleida, Tortosa, Reus i Tarragona. 

Protesta de mestres a Vic en motiu de la visita del conseller Maragall. Foto: Marc Riera/ACN.

La LEC, un pas cap a la privatització de l’educació?

Malgrat que l’articulat de la Llei d’educació de Catalunya (LEC) es va redactar a finals de novembre no s’ha fet públic. Ni tan sols els altres dos partits del govern (ERC i ICV-EUiA) hi han pogut accedir. L’únic document al qual han accedit sindicats i partits són les Bases de la Llei. Segons els sindicats la LEC permetrà avançar cap a la privatització de l’educació pública, a partir de la gestió privada dels centres públics talment com el model sanitari, en el qual diversos CAP i altres equipaments els gestionen consorcis privats.

Xavier Diez, portaveu de l’USTEC a les comarques gironines recorda que malgrat ser una llei pretesament ‘de país’ té traduccions literals de la Llei aprovada per Tony Blair l’any 1998 i que ha servit per desmantellar l’educació pública a Anglaterra. A banda de la gestió a partir de ‘fundacions sense ànim de lucre’, que en països com Anglaterra ha permès l’entrada de sectes religioses als centres públics -en alguns casos s’ha tret Darwin del currículum- altres aspectes que es recullen en les bases de la LEC són segons Diez la figura del director – gestor. Aquest càrrec, seria l’encarregat de buscar el finançament extern, fet que podria permetre l’entrada d’empreses privades en serveis com els menjadors, la seguretat, les activitats extraescolars…

La voluntat economicista de la nova llei es demostra segons el representant d’USTEC consultat per ElRipollès.info amb la nomenclatura ja que es parla de clients (i no de famílies), de capital humà (i no d’alumnes) i de recursos humans (no de docents). Així mateix, Diez explica que s’externalitzarà a empreses privades l’avaluació o inspecció que realitzaran ‘rànquings de qualitat’ tal i com succeïx al Regne Unit. D’aquesta manera, segons Xavier Diez hi haurà escoles de primera, segona i tercera; diferències que cada vegada s’eixamplaran més. Aquests criteris economicistes, poden afectar especialment a les escoles rurals ja que malgrat ser socialment ‘la joia de la corona’ són econòmicament les menys rendibles. Per Xavier Diez, la LEC reforçarà la concentració de serveis cap als municipis grans, i aquest fet explica que la mobilització a comarques com el Ripollès sigui tant important.

Més informació:

Comunicat de les CUP de suport als sindicats de mestres i estudiants

Especial LEC Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)

Especial LEC Departament d’Educació Federació d’Ensenyament de CCOO

Federació d’Ensenyament de la CGT

USTEC

Una resposta

  1. una tira cómica sobre el temilla:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: