La Ferreria: “paisatge, natura i història” en perill

 

La Tordera és un riu que neix el Montseny i després de 61 quilòmetres desemboca a la Mediterrània. En el seu camí, i especialment en el tram que discorre en la plana prelitoral -el denominat Baix Montseny- té una gran pressió urbanística, industrial, d’infraestructures i d’activitats logístiques. La Ferreria, paratge situat al terme municipal de Sant Celoni esdevé un espai de 26 hectàrees que ha restat fins ara salvaguardat d’aquestes activitats i actualment amenaçat. Diverses entitats de la comarca encapçalades per la CUP de Sant Celoni lluiten per tal que la seva desclassificació urbanística “esdevingui un punt d’inflexió en l’ordenació territorial del Baix Montseny”.

Article publicat a L’Accent 122

Mobilització popular i pacte institucional

La Ferreria constitueix segons Sergi Travessa, membre de la comissió de Territori de la CUP de Sant Celoni “un mosaic de 26 hectàrees de paisatges agrícoles i de ribera de gran valor al curs mitjà de la Tordera”; valors no només paisatgístiques sinó d’espai inundable, patrimonials -elements catalogats com l’Hostal i la Ferreria així com el camí Ral- i un espai de lleure per als veïns de la Batllòria -nucli agregat a Sant Celoni-. També esdevé l’únic punt de connexió entre el Montseny i el Montnegre. “Paisatge, natura i història conflueixen en aquest paratge” resumeix Travessa.

El projecte de construcció d’un gran polígon industrial i logístic -que a la pràctica suposaria que tota la riba de Santa Maria de Palautordera a Hostalric quedés edificada- va provocar que a finals dels 90 la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny aconseguís aturar de manera temporal el projecte. Actualment, i de nou amb l’amenaça sobre la taula, la CUP encapçala una mobilització popular que compta amb el suport de la mateixa Coordinadora, la Plataforma Món amb Seny o el Casal Quico Sabaté.

En les passades eleccions municipals la CUP es va presentar per primera vegada i va esdevenir la tercera força i totalment decisiva amb dos regidors. Després de la decisió de l’Assemblea d’Unitat Popular es va aprovar un acord d’investidura amb CiU que va posar fi a 18 anys d’alcaldia de Joan Castaño (PSC). Entre els punts acordats hi havia tal com recorda Sergi Travessa “el compromís de desclassificar la Ferreria i la Verneda si no hi ha impediments legals i estudiant les possibles responsabilitats patrimonials que puguin derivar-se”. En aquests moments s’espera un dictamen jurídic encarregat a la Universitat de Girona però mentre el govern municipal aposat per un acord amb els promotors la CUP exigeix la seva total preservació afirma Travessa.

Per la formació independentista “la desclassificació de la Ferreria no vol ser un fet aïllat, i per tal de recuperar la Tordera es treballa per presentar un document de creació d’un parc fluvial i agrari”. En aquest sentit Sergi Travessa ens explica que “parteixen de la base d’un informe de la Coordinadora de l’any 2002 que va ser desat en un calaix pels responsables municipals”. Aquest informe va comptar amb el suport de 1.000 signatures i també va ser recolzat per un dictamen realitzat per la tècnica de Patrimoni Natural del mateix consistori.

La propera cita és una rua de carnestoltes reivindicativa el 2 de febrer. Vestits de pagesos i pageses realitzaran una nova acció per conscienciar a la població de la importància de l’espai i sobretot pressionar a l’Ajuntament.

Més info:

http://santceloni.cup.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: