La decisió sobre el traçat de la MAT s’ajorna fins el 30 de juny

El traçat definitiu de la línia de molt alta tensió (MAT), així com totes les qüestions tècniques, financeres i mediambientals, es coneixeran abans del 30 de juny de 2008. En aquesta cimera s’ha acordat la creació d’una entitat formada a parts iguals per Red Eléctrica Española (REE) i la seva homòloga francesa, RTE.

Zapatero i Sarkozy a l’Elisi. Foto: E. Segura/ACN.

L’objectiu d’aquest organisme serà doncs ‘la definició del traçat, la realització dels estudis de viabilitat tècnica i ambiental i econòmica i el finançament dels treballs corresponents’, entre d’altres. No obstant això, José Luis Rodríguez Zapatero ha anunciat ‘que el traçat està molt avançat’ i que aquesta vegada (en referència a la cimera) ‘és l’impuls definitiu’ per posar en marxa l’interconnexió elèctrica entre els estats espanyol i francès. Tots dos mandataris han destacat que aquest projecte s’inscriu en una política energètica comuna i europea. De fet, han afirmat que l’informe del mediador europeu de la MAT, Mario Monti, que els ha presentat durant la cimera, serà el full de ruta a seguir.

Membres de No a la MAT a punt de dirigir-se a París. Foto: Plataforma No a la MAT.

Aquest anunci ha estat rebut amb certa satisfacció per la Plataforma No a la MAT. Segons ha explicat el portaveu del col·lectiu, Pasqual Aguilar, el govern espanyol ha ‘pressionat tot el que ha pogut’ per treure de la cimera un acord i ‘no ho han aconseguit’. ‘Han volgut trepitjar l’accelerador per tenir un acord sobre la taula però s’ha precipitat i en recullen les conseqüències amb un retard en les obres d’interconnexió’, ha criticat Aguilar. Per tot plegat, la decisió ha estat una ‘bufetada a les pretensions del govern Zapatero’. Cal destacar que set activistes antilínia han estat detingut unes hores -de forma il·legal segons la Plataforma- i amb l’amenaça de tornar a ser detinguts si s’acostaven a l’Elisi. Fonts de la Plataforma han considerat aquest fet com ‘un atac a la llibertat d’expressió’.

Els membres de No a la MAT detinguts. Foto: Plataforma No a la MAT.

Escolta als protagonistes (ACN). Mario Monti afirma que a les zones de major interès natural la MAT serà soterrada // El portaveu de No a la MAT, Pasqual Aguilar, afirma que el fet que encara no s’hagi decidit res sobre la línia va en contra de la voluntat del govern espanyol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: