‘Guifi.net’: molt més que internet

La xarxa oberta ‘guifi.net’ es va presentar ahir a la sala de plens de l’Ajuntament de Ripoll. L’alcaldessa de la població així com els regidors de noves tecnologies i barris van precedir a la intervenció de Ramon Roca, impulsor des de 2003 d’aquesta xarxa oberta que ja compta amb més de 3.000 nodes operatius. Roca va insistir que ‘guifi.net’ té entre els seus serveis ‘una porta entrada a internet’
però com a xarxa lliure permet la interacció entre usuaris per hostatjar webs, compartir música, servidors de correu…

Teresa Jordà explica que l’Ajuntament vol garantir la navegació a internet i la consulta del correu. Vídeo: Arnau Urgell/ElRipollès.info

El funcionament de guifi.net

‘Guifi.net’ és una xarxa de telecomunicacions d’accés obert. D’aquesta manera, tothom s’hi pot afegir sempre que tingui cobertura. En els propers dies el senyal del repetidor de Bellmunt arribarà al Catllar i d’allà a tres antenes al nucli de Ripoll. Els veïns i veïnes per incorporar-se a la xarxa -que de moment permet unes 120 connexions simultànies- hauran d’adquirir un receptor que es col·loca en punts com la barbacana o l’antena de televisió.

L’aparell és de dimensions petites i es podrà adquirir en les botigues informàtiques de Ripoll. Des del receptor caldrà fer arribar un cable de xarxa a un mòdem convencional per tal de donar cobertura als ordinadors personals.

Mapa de la xarxa guifi.net. Supernodes de Bellmunt, el Catllar i Ripoll.
En el cas de Ripoll la connexió a internet es realitzarà a partir del supernode instal·lat al casal dels avis. ‘En cas que fallés els gestors de la xarxa podrien derivar als internautes de Ripoll cap a altres connexions’ recorda Roca. Més enllà d’internet -d’usos domèstics (navegar i correu)- la xarxa permet altres serveis com l’intercanvi d’arxius entre usuaris: ‘en una xarxa com guifi.net la gent no es descarrega música, simplement l’escolta de les carpetes dels altres usuaris’.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: