L’Anuari de l’SCOT radiografia 200 transformacions i projectes territorials

Què tenen en comú el POUM de Ripoll, la vegueria del Penedès, l’abocador de Castellserà i el projecte de l’aeroport de Ponent a Alguaire? Es tracta de transformacions i projectes territorials -sovint conflictes- que es recullen en l’Anuari 2006 de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori. Amb aquesta, ja són quatre les edicions que la filial de l’Institut d’Estudis Catalans encarregada de tot allò que es refereix a l’ordenació i gestió del territorial publica i que enguany ve acompanyada de projectes per ‘sociabilitzar-lo’ a través de la xarxa.

Una obra de referència
La Societat Catalana d’Ordenació Territorial (SCOT) edita des de 2003 l’Anuari. Es tracta d’una obra que de manera descriptiva tracta uns 200 casos de transformació i projectes territorials d’arreu del Principat. Enguany han fet possible aquesta publicació tant la Diputació de Barcelona com els departaments de Política Territorial; Relacions Institucionals i Participació; Governació; i Medi Ambient i Habitatge.

Tot plegat, a partir bàsicament de la ‘famosa’ llista Territori que amb centenars de participants esdevé el fòrum virtual de debat de referència per urbanistes, professionals del medi ambient i la planificació, membres d’associacions en defensa del territori, tècnics i responsables polítics… Aquesta llista -juntament amb altres aportacions- forneixen una base que enguany ha assolit, segons el geògraf Néstor Cabañas, la xifra de 8.000 documents. A partir d’aquí, la selecció dels dos-cents casos més representatius i el treball d’una quarantena de professionals per tal de descriure de manera detallada tots els processos, els agents, els avanços legislatius…

Article publicat a DiariForestal.com (19/12/2007) Versions territorials: Manresa, Girona, Osona i Ripollès.

Enguany la presentació de l’Anuari -realitzada a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona- ha servit per mostrar els nous projectes de l’SCOT: per una banda, la creació del portal de l’Anuari per tal que tothom pugui analitzar les transformacions del territori tant sectorialment com per municipis, comarques o en el conjunt del Principat gràcies a un aplicatiu cartogràfic.

Altrament, també s’ha posat en marxa la ‘blocsfera territorial‘, un agregador de la creixent xarxa de blocs -tant personals com col•lectius- que tenen com a principal focus, l’anàlisi de les transformacions de les nostres poblacions i paisatges. Aquestes dues eines a la xarxa, es veuran complementades ben aviat amb un nou portal de l’SCOT que, tal com recorda la seva presidenta Margarita Castañer, ‘disposarà de tota la informació territorial de base’.

El territori: conversió de marcs diversos i contraposats

La introducció de l’Anuari 2006 ha estat a càrrec del catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Joan Subirats. Amb el títol ‘Els miratges de la certesa. Polítiques d’intervenció en el territori i processos democràtics’ Subirats analitza el xoc de marcs cognitius que es donen en les transformacions territorials. Xoc que s’exemplifica en el cas de les polítiques de l’aigua, que a l’Estat espanyol han tingut una continuïtat des de Joaquín Costa fins als plans hidrològics nacionals (PHN) en versió Josep Borrell o Jaume Matas. En canvi, amb el tombant de segle es va generar una convergència d’interessos per part de científics, moviments socials i alguns sectors polítics que van permetre esdevenir un contrapès al marc dominant.

Aquest exemple, hauria de servir segons Subirats per ‘planificar des dels poders públics a partir d’incorporar la pluralitat, la descentralització i la participació’. Una integració de visions ‘dissidents’ que permeti passar del paradigma de ‘l’Aquí no’ a ‘Així sí’.

En aquest sentit Joan Subirats ha afirmat a la presentació de l’Anuari que la ‘creixent interacció entre els moviments de defensa del territori amb grups de professionals permet una certa capacitat propositiva’. Altrament, ha advertit als poders públics: ‘cal abandonar les polítiques clandestines, ja que aleshores el conflicte es multiplica’.

Notícies relacionades: Ja tenim l’Anuari aquí // Caos Territorial 2007 (La Fàbrica)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: