Els reis deixaran a la comarca dos sistemes de connexió a internet

La casualitat ha provocat que el dia que s’anunciava la posada en marxa de la Xarxa Intracomarcal de Telecomunicacions que impulsa la Fundació Televall, l’Ajuntament de Ripoll hagi anunciat que després de Reis els veïns es podran beneficiar de la xarxa ‘guifi.net‘. Les principals diferències seran el preu -a guifi.net no caldrà pagar una quota mensual- però en contrapartida es limitarà el seu ús i per exemple no es permetrà la descàrrega de música o pel·lícules.

Dos models diferents

En el cas de la Xarxa Comarcal, la Fundació Televall ha posat a concurs la seva explotació. L’empresa adjudicatària comença a partir del dia 20 a atendre les demandes dels ciutadans i a avaluar-ne la viabilitat de la cobertura. Es tracta d’un servei que funcionarà per ràdio (wimax) i que permetrà en la seva fase inicial cobrir als caps de població de cada municipi. ‘Per saber la cobertura caldrà analitzar cada cas’ afirma un portaveu de l’empresa Eurona Wifi Networks; tanmateix ‘la regla general és que des de l’edifici es vegi l’antena’. 19 antenes donaran cobertura a un radi de 3 km a la rodona. De moment, i tal com declara Josep Coma, president de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon, poblacions com Espinavell, Beget o la Roca hauran d’esperar en una segona fase encara sense pressupostar.

Eudald Casas explica que de moment la xarxa ‘guifi.net’ només serà accessible al nucli de Ripoll. Vídeo: Arnau Urgell

El servei bàsic per a particulars és una banda d’1 Mb simètric (tant de pujada com de baixada) a una quota de 24,5 euros mensuals. La instal·lació costarà 60 euros i l’aparell receptor 150 més. Aquest servei, respecte a un ADSL convencional, és sensiblement més barat (no baixa dels 40 euros). També cal destacar que l’ADSL és asimètric, és a dir, la velocitat de pujada és molt inferior a la de baixada. D’altra banda el portaveu d’Eurona ha declarat a ElRipollès.info que per 65 euros més s’instal·laria la possibilitat de realitzar trucades convencionals a un preu reduït.

El guifi de Ripoll

Mentrestant des de l’Ajuntament de Ripoll s’ofereix un servei alternatiu. A partir de la constatació de les dificultats de connexió dels equipaments municipals es va decidir adherir-se a la xarxa ‘Guifi.net’. Es tracta d’una iniciativa que tal com ha afirmat Jaume Camps, regidor de Noves Tecnologies de l’Ajuntament, va sorgir a Gurb (Osona) sorgida a Osona i que actualment disposa en servei o projectades uns 4.700 nodes arreu del Principat. Un sistema basat en la cooperació en el si de la comunitat sense fils i que entronca amb el moviment de les llicències Creative Commons. ‘A partir de captar la senyal des del Catllar provinent de Bellmunt, sis antenes situades en equipaments de la Vila permetran que cada usuari es pugui connectar a la xarxa’ afirma Camps. Cada usuari podrà navegar per la xarxa de manera gratuïta però haurà d’adquirir un receptor per un preu que volta els 150 euros. Tanmateix, a priori, no es garantirà cap tipus de velocitat mínima i el sistema evitarà la descàrrega de música i pel·lícules. ‘És un sistema per tal de consultar web i llegir el correu’ afirma Eudald Casas, regidor de Barris. Casas afegeix que malgrat que ara només s’arribarà al nucli de Ripoll, es treballa per tal que zones com Llaers, el Remei o Mas Torrents se’n puguin beneficiar més endavant. Un altre projecte que els reis potser deixaran a Ripoll serà un ‘wifi turístic’ a la zona de la plaça del Monestir. ‘Qualsevol ciutadà es podrà connectar gratuïtament amb el seu portàtil’ afirma Camps. Tot plegat es presentarà el proper 3 de gener a les entitats i veïns de la població en una sessió a la sala de plens.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: