El Centre de Sostenibilitat Territorial debat les tendències ambientals de la Garrotxa

L’informe de Sostenibilitat es va publicar el passat mes de juny amb motiu del Dia internacional del medi ambient. Al llarg dels darrers mesos ‘aquest punt de partida’ -tal com afirma l’ambientòleg Sergi Nuss, un dels seus redactors- ha estat presentat en diversos fòrums ciutadans i tècnics per tal copsar-ne les reaccions i incorporar-ne les percepcions dels diversos agents del territori.  En aquest sentit el dimecres 12 de desembre en el local social de Joanetes -punt neuràlgic del moviment en contra de Bracons- es va realitzar un dinar-debat per tal de presentar l’Informe a experts en matèria de sostenibilitat de la comarca així com als diversos mitjans informatius. Entre els assistents hi havia investigadors de la Universitat de Girona, membres de la Institució Catalana d’Història Natural, tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica i de l’Observatori del Paisatge així com l’alcalde de la Vall d’en Bas entre altres.

Article publicat a DiariForestal.com (13/12/2007)

A banda d’un bon àpat amb productes de la terra realitzat per una cooperativa de la Vall d’en Bas -un dels exemples d’Iniciatives Econòmiques Territorialment Sostenibles- la vintena d’assistents van participar en una dinàmica per tal d’assenyalar les principals tendències positives i negatives de la comarca.

L’activitat, dinamitzada per Llorenç Planagumà -membre de l’Escola del Territori- va identificar com a elements més negatius l’abandonament de l’activitat agrària, el perill d’esdevenir una comarca de pas per grans infraestructures que connectin les comarques centrals i de ponent amb les gironines i la Catalunya Nord així com el creixement urbanístic. En l’apartat positiu la forta identitat territorial, l’existència d’un turisme basat en el paisatge i el gran nombre d’institucions i associacions de defensa i estudi del territori són els elements més destacats. Curiosament, aquest darrer punt generava certes discrepàncies entre els tècnics garrotxins i els de fora: mentre els segons ho consideraven un fet excepcional, els de casa perceben que al carrer aquesta preocupació queda molt lluny.

Posteriorment dos dels autors de l’informe, Josep Antequera i Sergi Nuss, van fer èmfasi en la necessitat de mantenir el model territorial tradicional. Un model que a les comarques gironines s’ha basat en les ‘distàncies curtes’ i una ocupació del territori molt dispersa però amb poblacions compactes i de mida petita -la mitjana dels 208 municipis no supera els 3.500 habitants-. Si tradicionalment bona part dels nuclis es van estructurar a l’entorn dels eixos ferroviaris (tren convencional i sobretot els denominats carrilets) i els rius, actualment, la funció estructuradora de les vies fèrries ha passat a la xarxa viària. La conseqüència ha estat segons Nuss ‘que qualsevol punt del territori esdevé susceptible d’instal•lar-hi un polígon o una urbanització’. Aquest fet provoca el creixement generalitzat de la mobilitat i que qualsevol via bàsica pugui transformar-se en autovia. Pels autors, aquest procés que es retroalimenta positivament, suposa la ‘urbanalització’ del medi rural, una pèrdua d’identitat que crea ‘no llocs’ i l’aparició dels denominats paisatges low cost.

Tot plegat a escasses hores de la finalització del túnel de Bracons i amb la visió de desenes de camions circulant de manera contínua per l’estreta carretera de Joanetes.

Una resposta

  1. […] Sense títolEl Centre de Sostenibilitat Territorial debat les tendències ambientals de la Garrotxa10 anys de Kyoto. Una commemoració amb visió de […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: