El Centre per a la Sostenibilitat Territorial: una aposta per difondre la nova cultura del territori

‘Fins i tot de les pitjors derrotes n’hem de treure quelcom positiu’. Aquesta frase de Raül Valls, un dels portaveus del moviment contrari a l’eix Vic – Olot -conegut pel túnel de Bracons- exemplifica l’esperit del Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST). El CST neix de la voluntat de diverses persones i col·lectius ambientalistes de base d’anar més enllà de l’oposició als grans projectes i esdevenir un lobby que pugui analitzar, debatre i proposar alternatives a l’actual model territorial. Ras i curt, tal i com afirma el seu lema: ‘pretenem ser un altaveu de la nova cultura del territori’. La iniciativa també agrupa a professionals del medi ambient i a investigadors de centres de recerca. ‘És necessari que la universitat estigui al servei de la ciutadania organitzada i no només de l’empresa’ afirma Valls.

 

Article publicat a DiariForestal.com / ElRipollès.info (13/12/2007)


Les quatre potes del CST

 

El CST malgrat que té una vocació d’actuació en el conjunt de Catalunya actualment centra bona part de la seva activitat a les comarques gironines. En aquest sentit disposa de dues seus operatives a Sant Privat d’en Bas -municipi símbol de la resistència remença contra Bracons- i a Sant Gregori (el Gironès). Altrament, treballa en quatre projectes estratègics: l’Escola del Territori -que desenvolupa un model d’educació ambiental lligat al conjunt d’activitats que es desenvolupen a la Vall d’en Bas-, la Xarxa Crítica d’Acció Territorial, i les Iniciatives Econòmiques amb l’objectiu d’impulsar i assessorar les empreses o cooperatives que treballin a favor d’una Nova Cultura del Territori. Finalment el quart projecte, l’Observatori de Sostenibilitat, pretén avaluar des d’un punt de vista crític i independent el model de desenvolupament del nostre país. Una de les primeres tasques ha estat l’informe d’anàlisi dels principals indicadors ambientals a la futura vegueria de les comarques gironines (descarregable aquí).

 

El treball coordinat per Josep Antequera, Anna Jiménez i Sergi Nuss, ha comptat amb la participació de fins a seixanta professionals vinculats a institucions, universitats i centres de recerca, consultories i organitzacions ambientalistes. L’estudi té dos grans valors, per una banda recopilar totes aquelles memòries sectorials que de manera conjunta ens permeten copsar l’estat d’un territori, i per l’altra, interpretar les tendències dels principals vectors ambientals i les polítiques que es desenvolupen.

 

 

Notícia relacionada: El Centre de Sostenibilitat Territorial debat les tendències ambientals de la Garrotxa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: