València viu les contradiccions de les polítiques de canvi climàtic

Article que aborda les contradiccions entre la política territorial i el model de desenvolupament impulsat per les institucions valencianes i el fet d’acollir la cimera de l’IPCC. Tal com em va dir el catedràtic de sociologia Ernest Garcia en una entrevista, ‘el fet és rebre congressos, i no importa si són científics d’alt nivell o l’associació mundial de domadors de puces’. L’article surt publicat en el número 119 de L’Accent. [Fotografia: Joan Canela]

Arnau Urgell · València

València va acollir la 27a reunió plenària del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC), organisme científic que depèn de Nacions Unides i que enguany ha rebut el Premi Nobel de la pau juntament amb el mediàtic Al Gore. En aquesta cimera, L’objectiu de la cimera era consensuar l’informe de síntesi dels tres grups (base científica, adaptació i mitigació) que formen l’IPCC. Des de diverses entitats ecologistes i socials s’ha destacat la “hipocresia de les institucions valencianes” que “impulsen un model territorial absolutament contradictori amb les polítiques per mitigar el canvi climàtic”.

Benvinguts a la capital de la insostenibilitat”

Amb aquesta pancarta tant explícita els membres d’Ecologistes en Acció del País Valencià rebien els delegats de l’IPCC. I és que consideraven paradòxic que la ciutat del Túria acollís un esdeveniment d’aquestes característiques mentre tant a nivell local com autonòmic es tirin endavant polítiques “absolutament insostenibles”. Algun dels exemples que assenyalaven eren la contaminació lumínica de la ciutat, un model de mobilitat basat en l’automòbil o la construcció d’un circuit urbà de Fórmula 1. En aquest sentit, el País Valencià ha estat una de les comunitats autònomes amb un increment major de gasos d’efecte hivernacle (en el període 1990 – 2004 han crescut un 75% mentre que la mitjana espanyola va ser de 45%). Altres dades com l’eficiència energètica o les previsions d’emissions per generació elèctrica són igualment molt negatives.

IPCC a Camps: “si el món tingués més líders com vostè, seria millor per viure”

Sens dubte la declaració més increïble de la jornada la va realitzar Rajendra Pachauri, president de l’IPCC, que es va referir al president de la Generalitat valenciana com “una persona propera i dialogant”. També afegí que “si el món tingués més líders com ell, el planeta seria més habitable”. Altrament, el científic indi va convidar a Camps a la propera cimera a Nova Deli per “parlar de canvi climàtic i desenvolupament sostenible”. Per la seva banda, el president valencià va remarcar “l’esforç del seu govern en matèria de canvi climàtic”. No tot van ser bones notícies per Camps, ja que el Govern espanyol va impedir la seva presència en la clausura de la cimera així com a la signatura d’un conveni entre Fernández de la Vega i el secretari general de Nacions Unides per construir el centre de comunicacions de l’IPCC a Quart de Poblet (l’Horta de l’Oest).

Una altra de les paradoxes és que Manuel Toharia, director del Museu de les Ciències Príncep Felip -on se celebrava la cimera- és el president de la Comissió d’Experts en canvi climàtic que assessora al govern Camps en aquesta matèria. Toharia s’autodefineix com a “escèptic” en la qüestió tot i que bona part de la comunitat científica i del moviment ambientalista el considera un “negacionista”.

Fórmula 1 a València

Un dels elements que deixen en evidència les polítiques en canvi climàtic del govern Camps és la construcció d’un circuit urbà per tal de realitzar carreres de Fórmula 1. Aquest projecte, fet públic dies abans de les eleccions autonòmiques i municipals, està patrocinat per la Conselleria d’Infraestructures i Transports, a través de l’Ens Gestor de la Xarxa de Transport i Ports (GTP). Curiosament, no ha estat necessària ni tan sols una Avaluació d’Impacte Ambiental ja que oficialment tan sols es pretén “connectar l’Albereda, l’avinguda de França i el Port”. Entitats veïnals i ambientalistes s’han unit al voltant de la Plataforma Fórmula Verda que assenyala un impacte inacceptable tant acústic com atmosfèric; així mateix, denuncien el reompliment de l’antic curs del Túria, una zona destinada a la laminació d’inundacions.

Respecte a les molèsties als veïns el conseller d’Infraestructures es va mostrar clar: “les assumiran tal com passa per Falles o Fogueres”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: