Cinc anys després es reactiva la lluita contra Bracons

El desenvolupament del Pla d’infraestructures al Principat genera lluites i resistències arreu. La construcció de l’Eix Vic – Olot, infraestructura que va suposar la primera crisi al tripartit, torna de nou a escena amb el conflicte per la variant de Sant Esteve d’en Bas.

Bracons
[Situació de l’Eix Vic – Olot (C-37). Infografia: Arnau Urgell/L’ACCENT; modificat de Marc Belunzes. Llicència CC]

El Pla d’infraestructures del transport de Catalunya (PITC) dibuixa l’escenari viari i ferroviari per les properes vint dècades al Principat. Una vintena d’entitats ecologistes i en defensa del transport públic van presentar el passat mes de març un recurs contenciós administratiu per considerar que no complia aspectes recollits en la Llei de mobilitat i a la d’Avaluació de plans i programes. Així mateix, es criticava al Departament de Política Territorial per basar-se en un “vell model de mobilitat” en el qual tota la demanda se satisfeia amb transport privat. En aquest sentit destaca que es preveu el desdoblament d’uns 1.500 km tant de titularitat estatal (Figueres – Olot, Tarragona – Montblanc, l’Hospitalet de l’Infant – Vila-seca, Lleida – Vielha i Lleida – Monsó) com autonòmica (Manresa – Berga, Vic – Ripoll, Girona – Besalú, Palau-Solità i Plegamans – Mollet, Cervera – Girona, Figueres – Roses i Pallejà – Vallirana). Així mateix es preveuen nous eixos com una autovia paral·lela a l’actual AP-7 que hauria d’unir Castelló amb la Jonquera i una carretera de Sant Carles de la Ràpita a Lleida. Un altre infraestructura és la denominada carretera C-37 que unirà Valls (Alt Camp) amb Igualada i Manresa, posteriorment s’unirà amb el desdoblat Eix transversal fins a Vic i allà es desviarà fins a Olot. Aquest darrer tram, va provocar ja fa onze anys l’aparició de la plataforma Salvem les Valls per evitar-ne la seva construcció que comptava amb el polèmica túnel de Bracons.

Bracons, primer conflicte al tripartit

Sant Esteve d'en Bas La constitució del govern tripartit l’any 2003 va tenir com a primera gran polèmica l’aprovació de la construcció de l’eix Vic – Olot. Malgrat que partits com ERC i especialment ICV-EUiA s’hi havien mostrat contraris finalment el PSC va imposar el seu criteri. Tanmateix, els socis minoritaris van arrencar dos compromisos en el pacte del Tinell: una significativa millora del traçat per reduir l’impacte ambiental i el compromís que la nova carretera tindria una funció intercomarcal i no es convertiria en una autovia.

 

Les crítiques no es van fer esperar i aquesta resolució suposava una derrota parcial als plantejaments de Salvem les Valls. Quatre anys després i amb el túnel pràcticament construït, s’ha començat a executar la vessant garrotxina de la infraestructura. Des del passat mes de març es treballa en el tram que enllaça Bracons amb la variant de Sant Esteve d’en Bas. Precisament, l’anunci del DPTOP del traçat d’aquesta variant ha reactivat la lluita a la Garrotxa.

El Departament pretén construir-la semi-soterrada en una de les millors planes agrícoles de la comarca. Aquest fet ha indignat a Salvem les Valls, Unió de Pagesos i el propi Ajuntament. En aquest sentit, consideren que “ja hem pagat un preu massa gros amb el túnel per acceptar un projecte que afecta les terres agrícoles i un aqüífer de gran interès”. Per la seva banda, l’argument del Departament incompleix el pacte del Tinell; consideren que per la plana serà més fàcil desdoblar la carretera. L’altra alternativa, que defensen tots els altres agents és un túnel per sota Marboleny.

Cal recordar, i que malgrat els pactes polítics, que l’eix Vic – Olot serà una via que restarà enmig d’autovies gratuïtes (Figueres – Olot i Vic – Lleida) fet que permet suposar l’escenari de futur: col·lapse de la nova infraestructura com a via de transport internacional i “demandes” de la patronal i dels partits polítics per desdoblar-la.

Després d’una tractorada, s’ha convocat una mobilització pel proper 10 de novembre. Es tracta d’una cadena humana a la plana de Rubió, espai afectat per la variant que vol construir el Departament de Política Territorial.

[Article publicat a L’ACCENT 117]

Una resposta

  1. Algun dia direm les coses pel seu nom: ha estat a través del control política de Salvem les Valls, amb agents del icv-euia que van purgar aquest moviment fins a sotmetre’l a la seva diciplina de partit que han silenciat la oposició. Això i la traició prèvia d’erc i psc. Amb la implicació inicial de ciu.
    Tot plegat restarà com un monument a l’absurd i la insostenibilitat.
    Ara la ridícula pugna es centra en dues opcions realment absurdes: enterrar km i mig d’autovia a la plana inundable o buscar la vessant muntanyosa per vorejar el nucli de les preses, igualment amb un túnel.
    Una és béstia, l’altra és carcamal, totes dues absurdes!.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: