El mirador blocaire (I). Sobre trens i sobiranisme

 

Nova secció del periòdic popular L’Accent que s’inicia en l’edició que demà sortirà al carrer (117). Per cert, feu-me saber l’existència de tots aquells blocs dels Països Catalans que considereu interessant ressenyar.

La blocsfera catalana reacciona -de manera tímida- a la primera mobilització convocada en relació amb el caos de Rodalies. Tal com assenyala encertadament Roger Castillo, militant de la CUP de Molins, tan sol es pot confirmar l’hora, el lloc i el dia. “A partir d’aquí, moltíssims punts de vista” ja que “el fet que hagi sorgit de fòrums, xats, missatges de mòbil… ha provocat que cadascú l’hagi assumida segons la manera d’entendre el problema RENFE”.

 

Castillo resumeix lemes (i motivacions) des dels que exigiran un transport públic digne als que reclamaran la dimissió de la ministra de Foment espanyola; des de demanar el TAV pel litoral a denunciar la inoperància de la classe política. Així mateix també analitza les adhesions més o menys explícites de certs col·lectius: Partit Popular, “la culpa és dels socialistes, com més serem, pitjor per Zapatero” o la Plataforma pel Dret a Decidir: “Catalunya no té la inversió que es mereix; com més serem, més força com a país demostrarem”. Després d’analitzar tot aquest maremàgnum Castillo assenyala que de tots els lemes i missatges rebut el més encertat és: “els polítics són els culpables i protestem contra ells. Som la cara de l’abstenció i dels vots en blanc de les últimes eleccions”.

 

El debat sobiranista

 

El caos de RENFE i especialment el paper del govern espanyol s’ha sumat a l’intens debat -inflat amb intencions clarament electoralistes- sobre el creixement del sobiranisme. Juli Cuéllar, militant de la CUP de Mataró, en parla al seu bloc. Aprofita la recent visita a la seva ciutat de Roger Buch i Alfons López Tena per referir-s’hi. Per Cuéllar, és cert que aquests dos personatges fan “visible el creixement del sobiranisme dins dels rengles del catalanisme polític” i que “posen de manifest allò que reflecteixen les enquestes, que al Principat hi ha una majoria partidària de l’autodeterminació”. En aquest sentit Cuéllar cita a Xavier Mir que en el seu bloc destaca que el baròmetre d’opinió política d’octubre de 2007 l’independentisme augmenta 1,8 punts i assoleix el 18,5%. Són aquells que a la pregunta “quina hauria de ser la relació entre Catalunya i Espanya” responen “un estat independent”; així mateix, la solució federalista -que Mir entén com d’igual a igual- rep el suport del 34,2% dels principatins.

 

Tornant al bloc de Juli Cuéllar, intenta matisar dos aspectes. Per una banda, “la sobiranització del nacionalisme català” parteix d’acceptar les fronteres estatals i regionals imposades. Es tracta segons el mataroní d’un “regionalisme que s’embolcalla amb estelades i retòrica independentista”. Una estratègia que critica en la seva bitàcola l’escriptor socarrat Toni Cucarella; referint-se al Cercle d’Estudis Sobiranistes -de López Tena i Hector Bofill– que en la seva presentació van afirmar “el nostre objectiu és la independència, però no és un projecte referit a Països Catalans sinó a Catalunya ja que els Països Catalans no es poden imposar”.

 

Oriol Clavera[FOTO: ORIOL CLAVERA] D’altra banda, Cuéllar recorda que el nou sobiranisme reclama essencialment convocar una consulta. Tanmateix, “no tenen en compte la naturalesa antidemocràtica ni els interessos de classe sobre els quals se sosté l’Estat espanyol”. Cuéllar conclou, que “la desafecció del catalanisme polític respecte al projecte espanyol, és una conseqüència de la intensificació del procés de concentració de poder polític i econòmic, reforçada per instàncies com a la UE”. D’aquesta manera, “es posa de manifest el caràcter subsidiari, o directament marginal, de la nació catalana; una situació que es destapa amb el col·lapse de les infraestructures bàsiques (energètiques i de transport) i la consegüent incapacitat del marc autonòmic per a resoldre-les”. Per Cuéllar, “aquest sobiranisme no serà políticament rellevant fins que no es vinculi a una alternativa nacional i popular que entengui els actuals marcs com a inviables” i és en aquest sentit que pren de nou força l’alternativa de la unitat popular.

 

“Alternativa, que es construeix bàsicament des de l’àmbit local-municipal-comarcal, perquè esperona la mobilització, la conscienciació i, sobretot, situa en un primer ordre la capacitat de control i els interessos de les classes populars”. I afegeix: “en aquest apartat, l’extensió del projecte de la CUP és vital per donar una direcció política positiva a un estat d’opinió que fàcilment pot tornar a ser reconduït pels partits del sistema”.

 

Per cert, tal com anuncia el periodista musical Roger Palà, el proper disc de Mesclat es titularà Cròniques colonials en homenatge a Manuel de Pedrolo. O potser és una referència a la situació dels trens o al sobiranisme de saló?

6 Respostes

 1. Bona iniciativa!

 2. Tindràs feina, noi! Bé, ara només ens manca una pàgina que actualitzi tots els blogs de l’EI, seria ideal (penso) que la gent de llibertat.cat se’n fes càrrec.

  Salut!

 3. bé, la idea de la secció és intentar anar una mica més enllà de l’esquerra independentista, i parlar en general de la blocsfera catalana; parlar de política, sí; però també de música, gastronomia, festes populars, viatges (?)…
  Jo ara tinc agregats uns 60 blocs però ben segur que n’hi han més. També és cert que la periodicitat i la qualitat acostuma a ser desigual.

  salut!

 4. Enhorabona per la idea ja que també crec que és una bona iniciativa. Els blocs, a banda de ser una important eina de debat i reflexió, també són un mecanisme d’informació ràpid i agil a l’abast de qualsevol persona amb un nivell informàtic bàsic.

  Salutacions i endavant amb la iniciativa!

 5. gràcies Àlex, el teu bloc també el seguim atentament,
  salut!

 6. Felicitats pel blog nanos. Desde la Cup de Palau solità i Plegamans , una abraçada.

  catalansreaccionem.wordpress.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: